Cum alegem sacoul

Alegerea unui sacou nu este o treaba usoara. Multi dintre initiatii in moda se pot simti coplesiti de numarul de optiuni caracteristice sacoului. Aceste multiple caracteristici combinate cu tendinta fiecarui designer de a adauga o tenta proprie, face alegerea sacoului perfect un task demn de un stylist.

Sursa foto: pinterest.com

O prima caracteristica a unui sacou este numarul de randuri de nasturi. Sacourile cu un singur rand sunt cele mai comune si sunt optiunea cea mai la indemana pentru persoanele ce isi achizitioneaza pentru prima oara un sacou. Randul de nasturi, caracteristic acestui sacou, se inchide in mijlocul trunchiului, numarul nasturilor facand diferenta dintre un sacou casual, business s.a.m.d.. De retinut este faptul ca pozitionarea nasturilor afecteaza modul in care diferite tipuri de sacouri arata pe diferiti barbati, motiv pentru care nu este recomandat sa presupuneti ca sacouri de marimi similare cu numar de nasturi diferiti vor arata la fel pe un individ.

Sacourile cu un singur nasture sunt considerate ca apartin stilului cel mai relaxat, din randul sacourilor, potrivit stilului vestimentar casual sau smart-casual. Astfel, acestea nu sunt recomandata intr-o tinuta oficiala sau de munca. Singura exceptie la locul de munca, fiind locurile unde un cod vestimentar nu este stabilit, atmosfera fiind relaxata. Sacourile cu un singur nasture sunt potrivite serilor in oras sau intalnirilor romantice. O informatie in plus ar fi faptul ca persoanele mai inalte sau mai bine cladite s-ar putea sa aiba probleme cu modul in care acest tip de sacou li se potriveste.


Sacou casual / sursa foto: pinterest.com

Sacourile cu doi nasturi sunt calea de mijloc a sacourilor. Sunt recomandate persoanelor ce nu sunt sigure ce vor sa aleaga, insa nu vor sa dea gres. Acestea vor arata bine pe majoritatea conformatiilor fizice si sunt potrivite in toate mediile. Nefiind indraznete sau iesite din comun, un astfel de sacou nu te va scoate in evidenta insa iti va asigura o integrare buna in orice mediu in care te vei gasi.


Sacou doi nasturi / sursa foto: pinterest.com

Sacourile cu trei nasturi sunt, de asemenea, un stil indeajuns de comun, fiind insa putin mai conservatoare ca varianta cu doi nasturi. Acestea se vor potrivi indivizilor ce le vor purta in medii sociale si de afaceri si vor permite proprietarilor sa arate ca sunt cu picioarele pe pamant, insa ca detin o doza buna de stil. Trebuie mentionat faptul ca, desi acest tip de croiala arata bine pe majoritatea conformatiilor fizice, se potriveste cel mai bine pe o barbatii inalti.


Sacou trei nasturi / sursa foto: pinterest.com

Sacourile cu patru nasturi, la celalalt capat al spectrului, sunt considerate a fi un exemplu de eleganta si de stil. Nefiind potrivite pentru un mediu de munca sau pentru intalniri de afaceri, sunt insa foarte non-conformiste si vor atrage atentia asupra celui ce le poarta. Acestea sunt mai potrivite barbatilor inalti si zvelti, fiind o optiune recomandata doar indivizilor ce si-au format deja un stil vestimentar.

Sacoul cu doua randuri de nasturi este un stil considerat clasic, arhaic chiar, insa care se bucura de o intoarcere un lumina reflectoarelor. Cele doua randuri de nasturi sunt pozitionate pe partile laterale ale trunchiului, partile exterioare ale sacoului suprapunandu-se, motiv pentru care acestea pastreaza caldura foarte bine. Acest tip de sacou face spatele sa para mai lat si umerii mai departati, fiind potrivit, astfel, pentru cei ce isi doresc o imagine impunatoare si nerecomandat celor ce vor un aspect mai slim. Datorita aerului conservator si formal cu care este identificat, acest tip de sacou este optim pentru un mediu de munca tip birou si pentru intalniri de afaceri.

Sacou tip tuxedo / sursa foto: pinterest.com

Sacourile tip tuxedo sunt considerate a fi cel mai formal tip de sacou. Acestea sunt recomandate pentru evenimente oficiale sau intalniri romantice plasate in medii sociale ridicate, insa sunt considerate prea elevate pentru mediul de munca. Un sacou tip tuxedo poate fi recunoscut dupa reverele lucioase sau de culori in contrast cu restul sacoului. De asemena, stilurile de rever cele mai excentrice se regasesc in acest tip de sacou, unul foarte des intalnit fiind reverul lat si ascutit, indreptat spre umerii sacoului. Cea mai extrema varianta sacoului tip tuxedo este cea ce detine o bucata de material ce atarna in spatele sacoului, aceasta variatie de sacou fiind rezervata doar evenimentelor cu un aer foarte formal sau nuntilor cu un cod vestimentar black tie.