Cele mai importante tipuri de cafea

Se spune despre cafea că ar fi micul dejun al campionilor, iar anii recenţi au adeverit această maximă. Fie că ne servim iubita de dimineaţă sau că suntem pe cale a comanda ceva nou la Starbucks, a cunoaşte un minim set de tipuri de băuturi pe bază de cafea este o necesitate pentru un domn în societatea contemporană.

Sursa foto: lamodepourlui.wordpress.com

Espresso (pronunţat “es”, nu “ex”) este realizat prin forţarea aburului încins printre boabe de cafea. Un semn al unui espresso bun este cantitatea de spumă arămie prezenta la suprafaţa acestuia. Această băutură este plină de cofeină şi perfectă pentru o reinvigorare rapidă. Dacă vreţi să îl modificaţi, puteţi adăuga un strop de lapte fiert la aburi, creând un espresso macchiato, sau un strop de frişcă, creând un espresso con panna. Acelora ce adoră această băutură, le recomandăm un ristretto, o formă chiar mai scurtă şi mai plină de aromă a unui espresso.

Sursa foto: blogodm1.blogspot.ro

Un clasic ce trebuie cunoscut este cappuccino. Format din părţi egale de espresso, lapte fiert la aburi şi spumă de lapte, această băutură cremoasă este o metodă excelentă de umplere a rezervelor de energie, savurând în acelaşi timp o băutură delicioasa. Atunci când este preparat corect, spuma de la suprafaţă va depăşi observabil ceaşca şi va avea o formă de dom. La cafenelele specializate, veţi avea opţiunea de a comanda această băutură fie “scuro” (întunecat) sau “chiaro” (luminos) pentru mai puţin sau mai mult lapte. Dacă nu ţineţi cont de calorii, adăugaţi praf de cacao pe suprafaţa spumei pentru un plus de gust.

Sursa foto: pinterest.com

Relativ recent apărută, Americano este un tip de cafea ce are un gust puternic, însă este simplă şi nesofisticată. Aceasta este realizată prin adăugarea de apă unui espresso, suprafaţă neavând spumă. Deşi original a fost servită fără lapte, recent cafenelele au început să adauge un strop de spumă de lapte pentru a construi imagini în aceasta. Cu un gust puternic şi un efect pe măsură, acest tip de cafea este recomandat celor ce au nevoie de un impuls de energie, însă vor şi să îşi savureze treptat băutura.

Sursa foto: pinterest.com

Atât de populară în rândul doamnelor şi domnişoarelor, Caffe Latte este realizat prin adăugarea unui espresso la 2 părţi lapte fiert la aburi sau la 4 părţi, în funcţie de cât de puternica o vreţi. Dacă înlocuiţi laptele fiert la aburi cu spumă de lapte, veţi avea un “Galao”, iar dacă veţi folosi frişcă lichidă, veţi putea savura un “Caffe Breve”. Savurat mai mult pentru textura cremoasă, decât pentru conţinutul de cofeină, această băutură este perfectă pentru momentele în care va doriţi şi ceva dulce.

Ultima băutură se numeşte Café au Lait şi deşi este asemănătoare precedentei, este realizată prin adăugarea de lapte fiert unui espresso, în măsură de 1:1. O băutură simplistă, aceasta este recomandată pentru situaţiile în care nu vreţi ca gustul băuturii să pună în umbră restul gustării, dar încă vreţi o doză de cofeină.

Cunoscând aceste 5 tipuri de băuturi pe bază de cafea (şi variantele sale) nu veţi întâmpina dificultăţi în ce priveşte ceea ce a devenit aproape un ritual în viată atâtora dintre noi. Veţi ştii întotdeauna un tip de cafea ce va fi potrivit situaţiei în care va veţi afla.