Cum alegem mansetele

Alegerea unei cămăşi este una dintre cele mai complexe alegeri din viaţă unui bărbat, în materie de vestimentaţie. Fiecare element al unei cămăşi este customizabil, iar aceste modificări reflectă modul în care cămaşa ar trebui purtată. Un astfel de element este manşeta.

Sursa foto: pinterest.com

Manşeta unei cămăşi este acea parte de material ce se află la finalul mânecilor şi permite mânecii o mai bună fixare pe braţ. Un semn al unei manşete croite cu atenţie (şi în consecinţă, a cămăşii) este întăritura sau “interlining”, aceasta fiind o bucată de material în plus, ce este cusută pe suprafaţa manşetei pentru a îi oferi rigiditate.


Cel mai clasic tip de manşetă este cel “barrel”, aceasta fiind manşeta rotundă, atât de des văzută la locul de muncă. Este văzută ca un model clasic, reţinut şi caracteristic cămăşilor “de muncă”. Însă unele caracteristici diferenţiază anumite sub-modele a acestei manşete.


Numărul de nasturi poate face cămaşa să pară mai mult sau mai puţin formală. Cu cât numărul de nasturi este mai mare, cu atât cămaşa este văzută că fiind mai profesională. Însă manşetele cu trei nasturi sunt recomandate a fi folosite doar de bărbaţii cu braţe lungi, pentru efectul vizual benefic lor.


Colţurile sunt un alt element customizabil al manşetelor. În timp ce colţurile drepte sunt varianta clasică şi tradiţională mansetelor, colţurile rotunjite au început să fie încorporate în manşetele cămăşilor ce sunt intenţionata a fi degajate şi informale. Colţurile tăiate, în unghiuri drepte, au început a fi folosite relativ recent. Cămăşile ce le încorporează sunt croite de obicei la comandă, aerul general al acestora fiind unul de elită.

Un alt tip de manşetă este cel francez. Aceste este cel ce permite folosirea butonilor. Considerat caracteristic cămăşilor elegante, modelul francez de manşetă permite o notă personală cămăşii prin alegerea butonilor. Şi acest tip de manşetă permite folosirea colţurilor rotunjite sau tăiate, însă cel mai folosit model este în unghi drept.

Sursa foto: pinterest.com

Ultimul tip de manşetă este denumit Portofino. Popularizat de Sean Connery în James Bond, acest model este o combinaţie a primelor două modele, având o bucată de material trasă în spate, caracteristic mansetelor franceze, însă închiderea fiind oferită de nasturi, la fel ca în cazul manşetelor “barrel”. Acest tip de manşetă este aproape arhaic, însă a început să fie refolosit în ultimii ani, fiind o pereche bună sacourilor. cu două rânduri de nasturi.

În funcţie de situaţia socială în care ne vom afla şi de imaginea pe care vrem să o construim trebuie ne alegem o cămaşă perfectă. Iar o cămaşă nu este perfectă până nu avem grijă ca manşetele acesteia să fie în ton cu restul costumaţiei.