Cum alegem un vin bun pentru cina?

Aţi pregătit seara perfectă. Mâncarea este menită să satisfacă toate gusturile, muzica este pe placul tuturor, însă ceva lipseşte. Este nevoie de un strop de vitalitate într-o atmosferă ce a fost atât de minuţios pregătită. In vino veritas „în vin (este) adevărul”, insă ce fel de vin?

Sursa foto: art.com

Alegerea vinului este o artă, nu pentru că nu sunt reguli ce merită urmate, ci pentru că pe lângă reguli trebuie să “simţim” modul în care vinul interacţionează cu restul situaţiei. Un tip de vin se poate potrivi unui picnic, însă nu şi unei cine romantice.

Contează în primul rând ce fel de mâncare am pregătit. Regula de bază spune că vinurile albe se potrivesc peştelui şi puiului, iar vinurile roşii vânătului şi vitei. Însă mergeţi dincolo de bază. O mâncare usoara se potriveste cu un vin usor precum vinurile albe (si unele vinuri roşii ca Merlot intră în aceasta categorie). De asemenea, dacă mâncarea nu este în mod special uşoară sau grea, dar este iute, un Riesling sau Pinot Gris sunt alegeri bune, datorită gustului lor dulce.

O serie de vinuri ce ar trebui menţionate sunt: Cabernet Sauvignon – un gust puternic pentru vânat, vită şi sosuri pe bază de tomate; Zinfandel – vin californian, foarte bun pentru carnea de grătar; Syrah – vin francez cu un buchet nuanţat şi perfect pentru carnea de miel; Chardonnay – vin alb ce face o pereche bună pastelor cremoase şi puiului; Sauvignon Blanc – foarte bun pentru peşte; Albarino – din Portugalia, are un gust uşor şi se potriveşte fructelor de mare.

Vinurile roze, poate va întrebaţi, unde se plasează în această discuţie? Vinurile roze sunt dedicate deserturilor, însă la fel ca şi până acum, această regulă poate varia. Este un lucru obişnuit ca acestea să fie servite la brunch, aşadar puteţi să cuplaţi un platou de aperitive cu un vin roze.

Un ultim lucru la care trebuie să fiţi atenţi este regiunea de provenienţă a vinului. Fiecare ţară are un loc bun pentru creşterea strugurilor, iar acestea sunt: Oregon şi Napa – S.U.A.; Bordeaux, Burgundia şi Champagne – Franţa; Toscana – Italia.

Ţine-ţi minte - un vin bun poate duce o situaţie deja plăcută pe noi culmi. Motiv pentru care, câteva momente de atenţie în alegerea unui vin bun merită din plin.