Cum si de ce sa purtam un pardesiu / trenci

O haina putin uitata si neglijata, caruia nu ii acordam suficienta atentie este trenciul. In 2-3 cuvinte trenciul este o haina realizata de Burberry pentru armata britanica, fiind o haina care permite corpului sa respire, pastreaza temperatura corpului si protejeaza impotriva vantului. Extrem de versatila, ea poate alcatui atat o tinuta casual cat si o tinuta foarte eleganta sau smart casual.
Sursa foto: pinterest.com

Design-ul trenciului a ramas aproximativ acelasi de-a lungul timpul – dovada clara ca il vom putea purta foarte mult timp fara sa simtim ca este invechit. Datorita posibilitatii asocierii trenciului cu alte articole vestimentare acesta este potrivit atat toamna / primavara cat si iarna.

Respiratia garantată de orificiul din spate impreuna cu modul in care respinge apa si pastreaza temperatura au fost gandite cu scopul de a rezista in timp fara a crea dezavantaje.

Desi sunt disponibile modele de trenci cu un singur rand de nasturi, recomandam cumpararea unuia cu doua randuri de nasturi (acesta fiind pentru 95% dintre barbati singurul articol de imbracaminte cu doua randuri de nasturi). Cel cu un singur rand de nasturi este recomandat barbatilor mai mici de inaltime pentru a nu parea prea incarcati.

Un trenci trebuie să fie destul de larg incat sa poată fi purtat peste un sacou sau un pulover gros. Barbatilor inalti si impunatori le sunt recomandate trenciurile mai lungi (cele sub nivelul genunchiului), deoarece cele mai scurte pot induce senzatia de gigantism. Barbatii mai scunzi pot opta pentru trenciuri mai scurte, deasupra genunchiului, cambrate.

Din punct de vedere al culorii, un trenci clasic, gri sau verde inchis eventual purtat peste sacou poate pastra o imagine eleganta fara sa ne faca sa suferim din cauza temperaturii scazute sau a ploii si a vantului. Trenciul poate fi purtat pana la inceputul sezonului cald.
Specific functional, trenci-ul poate fi asociat cu usurinta tinutelor profesionale, dar si celor smart-casual. Avand in vedere ca acesta este realizat majoritar din tesaturi usoare, el poate fi foarte usor folosit intr-o stratificare (layering) pentru a crea o tinuta unica si personalizata.

Sursa foto: lookastic.com

Avand in vedere gradul de versatilitate si trecutul in vestimentatia masculina, trenci-ul este un articol ce trebuie existe in garderoba oricărui barbat. Acesta este o investitie sigura, avand in vedere ca de decenii intregi, utilitatea si importanta acestuia nu a scazut deloc.