Ce sunt sanurile si de ce avem nevoie de ele

Nu multe persoane ştiu ce sunt şanurile. Mai puţini pot vorbi despre caracteristicile potrivite ale unei perechi de şanuri, insă acestea sunt importante.

Sursa foto: pinterest.com

Cand ar trebui sa ne cumparam prima pereche de sanuri si de ce? După ce am trecut de momentul în care ne-am suplimentat garderoba cu un număr de perechi de pantofi, atent selectate, ar fi bine să avem grijă de aceşti pantofi. Iar cea mai simplă cale de a menţine forma pantofului, de a îndepărta mirosul neplăcut şi de a preveni formarea cutelor sunt şanurile. Dacă ele sunt folosite zilnic, vor preveni ca piele să se încrețească și să se crape. În plus, dacă umezeala nu este absorbită ea va reduce din durata de viață a încălțămintei. Sanurile trebuie sa fie folosite imediat după ce pantoful a fost descălțat pentru a putea absorbi umezeala acumulată.

Ce sunt şanurile? Şanurile sunt nişte calapoade, nişte bucăţi din lemn ce au forma pantofului şi sunt menite a-l menţine pe acesta într-o formă cât mai bună, pentru o perioada cât mai mare de timp.

Cum putem recunoaşte o pereche de şanuri bune? În primul rând, şanurile sunt ţintite aproape exclusiv pantofilor din piele. Dacă contemplaţi ideea de a vă cumpără o pereche de şanuri pentru o pereche de pantofi din piele falsă, abandonaţi-o. Un lucru la care trebuie să fiţi atenţi este modelul şanului. Acele şanuri care au în componenţa lor un arc şi sunt marketizate ca “şanuri de voiaj” sunt oribile. Arcul face presiunea să se acumuleze în călcai, deformându-l. Forma clasică, mecanică este mai bună.

O pereche de şanuri bune va fi compusă din două părţi, vârf şi călcai, distanţate de un mecanism din metal, ajustabil. Şanurile foarte bune vor avea vârful împărţit în două părţi, pentru a umple cât mai bine pantoful. Însă acest lucru nu este necesar decât în cazul perechilor foarte scumpe de pantofi, unde orice plus contează.

Lemnul şanurilor este de asemenea foarte important. În mod tradiţional, cedrul este folosit pentru confecţionarea şanurilor, datorită abilităţii acestuia de a absorbi mirosuri, însă această abilitate o împarte şi cu fagul şi tilia. Un plus al lemnului de cedru este că, pe lângă absorbţia de mirosuri, vine la pachet şi cu un miros propriu puternic şi plăcut care poate acoperi restul mirosurilor.

Există şi o formă de şanuri de voiaj, compuse din plastic şi forme uşoare de metal, însă acestea au scopul de a fi folosite doar în situaţii de transport, niciodată de sine stătătoare.

Cu toţii vrem să avem grijă de bunurile noastre, iar pentru a avea grijă de pantofi, este necesar să alegem o pereche de şanuri ce umplu cât mai bine forma pantofului, pentru a preveni cutele, a-i menţine forma şi a absorbi mirosurile neplăcute ce se acumulează în timp.