De la utilitate la stil: ceasul ca accesoriu social

Ceasul de mâna este un accesoriu. Acesta a încetat să mai fi o utilitate din momentul în care am început să apelăm la telefoanele mobile pentru a vedea cât este ora. Din acest motiv, ceasul de mâna a devenit un accesoriu ce joacă rolul de simbol de statut social, acesta elevandu-ne imaginea, atunci când este purtat corect şi distantandu-ne de mulţime.

Sursa foto: tumblr.com

Ce trebuie să înţelegem este că acelaşi ceas nu poate fi purtat pretutindeni. Un ceas trebuie să fie adaptat la o situaţie socială la fel de mult cum trebuie şi restul ţinutei. Înspre acest scop este bine să înţelegem elementele unui ceas: cureaua, cadranul şi elementele secundare ale acestuia. Culoarea şi materialul primelor două elemente vor dicta modul în care un ceas ar trebui să poată fi purtat.

Acolo unde cureaua este din piele, negrul este asociat situaţiilor formale, iar maro-ul celor semi-formale. Este important ca atunci când purtăm un ceas ce are cureaua din piele, să ne asortăm această curea cu pantofii. Cureaua din metal este recomandată doar situaţiilor relaxate, finisajul metalic oferind un contrast plăcut cu materiale precum denim-ul. Alte materiale, precum cauciucul sau fibrele sintetice, ar trebui să fie rezervate doar unor activităţi sportive (e.g. jogging).


Sursa foto: grand.az

Un cadran alb este întotdeauna mai formal decât unul negru, cu atât mai mult dacă cifrele şi simbolurile din interiorul acestuia sunt minimaliste. Deşi în ultimul timp cadranele mari au început să fie favorizate de către bărbaţi, un ceas elegant este unul ce atrage atenţia prin finisajele sale, nu prin mărime. De reţinut este şi faptul că un ceas bine îngrijit te poate ţine o viaţă, iar o investie serioasă va ţine cont de acest lucru atunci un ceas este achiziţionat.

Elementele secundare sunt cronometrul, compasul şi astfel de brizbriz-uri. Deşi interesante, sunt permise doar în cazul unui ceas destinat situaţiilor informale. Un cadran aglomerat de astfel de detalii nu va putea fi considerat elegant. Un alt detaliu stă în mecanismul ceasului: quartz-ul este mai precis, însă un ceas mecanic va avea întotdeauna un aer mai elegant.

Toate aceste reguli pot fi încălcate. Un stil personal este definit atât prin cunoaşterea regulilor, cât şi prin cunoaşterea modului în care acestea pot fi “îndoite”. Însă respectarea lor vă va garanta că ceasul personal vă va evidenţia în mulţime ca un adevărat simbol de statut social.