Despre texturi si efectele acestora

De ce este util sa cunoastem cateva lucruri de baza despre texturi si despre efectul pe care acestea il pot adauga unei tinute? Este suficient sa purtam si sa asortam doar culori solide intr-o tinuta? In baza a doar cateva mici trucuri o silueta poate parea mai subtire, o persoana poate parea mai inalta, iar o tinuta poate deveni un atu.

Sursa foto: pinterest.com

Astfel de cunoştinţe ne ajută să ne diversificăm ţinuta şi s-o adaptăm mai uşor situaţiilor în care ne vom putea găsi. Texturile sunt modul în care diferite tipuri de ţesături sunt colorate sau alterate cu un model anumit de fibre. Cu ajutorul acestora, monotonia unei tinute va fi cu succes evitata.

Dungile - dacă deja aţi dat ochii peste cap, gândindu-va că deja cunoaşteţi această textură, reţineţi că acest tip de textură are un grad foarte mare de adaptabilitate. Recomandate în general bărbaţilor scunzi, datorită efectului lor de alungire, dungile sunt exemplul clasic de textură folosită în costumele bussines. Ce este interesant, este că recent au început să fie asociate şi stilului dandy.

Fie că este vorba de pinstripes (dungi înguste) sau chalk stripes (dungi late), dungile se potrivesc cel mai bine asortate culorilor solide. Dacă în ţinută mai există un articol în dungi, aveţi grijă ca dungile să fie de grosime diferită.

Pinstripes / sursa foto: pinterest.com

Carouri - acest tip de textură este la limita de a fi o sub-categorie. Având un număr extins de versiuni, textura Plaid este cunoscută sub denumirea de carouri în România. O versiune numită Glen check este folosită în ultimul timp în cazul costumelor bussines, recunoscută pentru că este monocromatică şi foarte subtilă.
Pentru cămăşi, există versiunea Tartan, aproape exclusiv folosită în cadrul cămăşilor “pădurar”. În orice versiune ar fi introdusă într-o ţinută, textura Plaid este bine a fi folosită doar în cazul unui singur articol, altfel existând riscul de a “aglomera” imaginea prezentată.


Plaid / sursa foto: pinterest.com

Buline (Polka Dots) - folosite cel mai des în cazul cămăşilor şi al cravatelor, bulinele sunt o textura apărută recent în vestimentaţia masculină. Din acest motiv, acestea sunt considerată a fi o textura fresh, iar ţinutele ce o includ au un aer relaxat.
De reţinut este că pe măsură ce bulinele sunt mai mici, cu atât ţinută va fi considerată mai rafinată, iar pentru un look cu adevărat subtil, alegeţi o astfel de ţinută unde bulinele sunt aproape de culoarea fundalului.

Polka dots

Sursa foto: pinterest.com

Hounstoth - această textura este una cu adevărat clasică. Uşor de recunoscut pentru modelul unic de pătrăţele cu “spini”, Houndstooth a fost folosit, în vestimentaţia masculină, aproape exclusiv pentru costume. Recent însă, a început să fie observat în cazul sacourilor elegante.
Textura urmareste un tipar tradiţional de ţesătură din lână scoţiană, iar în prezent e folosit în diverse stofe. Forma imprimeului este formata din poligoane abstracte ce se formează prin intersectarea firelor negre şi albe. Cel mai adesea poate fi găsit în combinaţiile alb/negru şi gri/negru, însă culori mai extravagante încep să apară din ce în ce mai des. La fel ca şi Plaid, Hounstooth este un tip de textura ce nu poate fi prezenta de două ori în aceeaşi ţinută, însă o combinaţie perfectă pentru Hounstoth sunt dungile.

Sursa foto: pinterest.com

Acum că aceste texturi sunt cunoscute, nu mai există nicio scuză pentru ca stilul nostru personal să nu fie unul diversificat. Monotonia nu este şi nu a fost niciodată specifică unui domn.