Haine facute la comanda - tipuri de bumbac

Sursa foto: Bodenclothinguk.com

Vine un moment in viata fiecarui barbat in care incepe sa introduca in garderoba haine facute la comanda. Odata cu acel moment vine si realizarea necunostintei sale in domeniu. Majoritatea barbatilor pot face diferenta intre materiale (bumbac, in, lana, etc.), iar o mare parte dintre acestia pot recunoaste unele calitati ale fiecaruia.

Insa ce raspundem atunci cand croitorul ne intreaba ce fel de tesatura vrem? Oare se refera la material? Poate tesatura este doar un mod de a croi articolul de imbracaminte. Nu vrem sa ajungem in aceasta situatie. Ca atare, e timpul sa invatam acest aspect de baza al croitoriei.

Tesatura este modul de a aranja fibrele unui material, pentru a crea un produs final ce are anumite caracteristici si un aspect individual. Insa numarul tesaturilor, din bumbac doar, este prea mare pentru ce avem noi nevoie. Sa ne uitam, atunci, la cele mai intalnite 5 tipuri de tesaturi din bumbac, din garderoba unui domn.

Gingham - daca ati purtat camasa in clasele primare, acea camasa cu patratele albastre, atunci ati purtat Gingham. Un material usor de spalat si rezistent, Gingham a inceput sa fie folosit ca material de proba pentru costume, insa a prins popularitate din cauza usurimii acetuia si a ritmului greoi in care capata cute.

Tesatura Gingham / sursa foto: Pinterest.com

Oxford - sursa numelui camasii de Oxford, aceasta tesatura are un aspect luminos. Folosit in camasile tip Oxford si aproape exclusiv in camasile formale, Oxford este cunoscut ca fiind o tesatura moale la atingere si ce se pliaza bine pe orice trup.

Tesatura Oxford / sursa foto: Quazoo.com

Poplin - cunoscuta si ca “tabinet”, aceasta tesatura din bumbac are in istoricul sau momente in care a fibre de matase au fost adaugate in amestec. Chiar si in varianta sa pura, Poplin este un material rigid si durabil, insa cu un aspect compact si ce reflecta bine lumina, aducandu-i un renume in confectionarea costumelor si a batistelor de buzunar. Aceasta tesatura este una dintre putinele exemple in care bumbacul poate fi folosit pentru confectionarea articolelor destinate sezonului friguros. Un bonus al acestei tesaturi este usurinta cu care poate fi calcata si rezistenta la cute.

Tesatura Poplin / sursa foto: Bellazon.com

Bumbacul lustruit (polished cotton) - mai devreme sau mai tarziu, fiecare barbat va purta o camasa (sau mai rar, un costum) ce are un aspect lucios, indiferent de culoarea acesteia. Sansele sunt ca acel articol sa fie confectionat din Bumbac Lustruit. Fie compus din 90% bumbac cu un adaos de matase, fie din bumbac tratat chimic pentru acel finisaj luminos, aceasta tesatura a inceput sa prinda teren in tabara barbatilor tineri.

Seersucker - cea mai in voga tesatura pentru costume in momentul de fata, aceasta este originara din India, insa a inceput sa fie populara in Europa pentru trasaturile sale. Moderat de scumpa, seersucker este usor de recunoscut pentru micile cute verticale prezente pe suprafata acesteia. Datorita acestora, tesatura este mentinuta la o distanta mica de piele, facilitand respiratia si protectia impotriva temperaturilor ridicate. Cel mai adesea, veti gasi aceasta tesatura colorata in alb sau albastru, cu dungi inguste verticale.

Tesatura Seersucker / sursa foto: Originalpenguin.co.uk