Materialul si culorile unui sacou bun

Culorile si modelele in care sacourile pot fi gasite sunt foarte variate. Cele mai conservatoare se vor gasi in culorile negru, carbune, gri si albastru navy, acestea fiind bune pentru mediul de munca, insa vor arata potrivit si in situatii sociale. O culoare potrivita acestor medii, insa nu la fel de conservatoare este cea maro, in timp ce sacouri recomandate pentru evenimentele informale desfasurate in timpul zilei sunt bejul deschis si cremul.

Sursa foto: pinterest.com

Versiunile in culori tipatoare de sacouri sunt rezervate doar evenimentelor unde codul vestimentar permite sau chiar incurajeaza acest lucru. Modelele sacourilor pot varia de la dungi, care sunt cele mai formale, la model tip herringbone.

Sursa foto: pinterest.com

Dungile au un efect de subtiere, in special cele subtiri si sunt considerate ca fiind cel mai conservativ model. Modelele tip tweed, herringbone sau checkers sunt considerate non-conventionale si sunt recomandate tinutelor casual sau care au ca scop un aer iesit din comun.

Materialele din care sacourile sunt facute sunt, de asemena, foarte variate, acestea influentand atat modul in care sacoul arata, cat si alte caracteristici cum ar fi: retentia mirosului si a apei, usurinta cu care poate fi spalat sau murdarit, durabilitatea acestuia si, desigur, costul.

Lana este materialul cel mai intalnit in zona sacourilor. Aceasta respira bine si preia usor forma corpului, motiv pentru care sacourile din lana vor avea adesea un aspect profesional.

Bumbacul este, de asemena, un material care respira, insa care este si destul de usor. Din acest motiv, sacourile usoare de vara sunt croite din acest material. Cei care cauta un sacou ce ofera protectie termica trebuie insa sa se reorienteze.

Inul are aceleasi calitati ca si bumbacul, insa textura sa speciala, dat de modul in care sunt asezate fibrele, il face o alegere potrivita oentru eveniment sociale desfasurate in timpul zilei. Un dezavantaj este faptul ca acest material formeaza cute foarte usor, intretinerea acestuia cerand destula atentie (acest lucru il face nepotrivit pentru tinutele de calatorie).

Matasea este considerata a fi cel mai bun material din randul materialelor naturale, aceasta fiind remarcabil de usoara, foarte comfortabila si matasoasa si respirand fara probleme. Insa aceste calitati fac sacourile de matase sa aiba un pret indeajuns de ridicat. De retinut este faptul ca aerul exclusivist oferit de un astfel de sacou trebuie moderat cu atentie, in functie de setarile sociale unde va aflati.

Fibrele sintetice (polyester, rayon, nylon, etc.), desi universal valabile si la preturi destul de scazute, nu respira foarte bine si au un grad scazut de comfort. De asemenea, fara o atentie si o ingrijire constanta, acestea pot ajunge sa arate ieftin si de o calitate mult inferioara celei reale, **fiind nepotrivite astfel pentru o tinuta business**. Sunt recomandate doar in cazul in care o serie de sacouri de modele si culori diferite este dorita, insa in lipsa unui buget pe masura (mai pot fi gasite si amestecuri de fibre naturale/sintetice, insa gama si gradele de amestecuri este prea variata pentru a fi descrisa aici).

Raiatul este un material ce este folosit la confectionarea sacourilor. Calitatile lui sunt similare cu a bumbacului, din care provine, insa ofera mai multa caldura, insa modul in care acesta se aseaza pe trunchi il fac sa para ca nu are structura. Sacourile din raiat sunt recomandata lunilor cu temperaturi mai scazute, insa nu in tinute business sau formale.

Pielea este un material ce a inceput recent sa castige popularitate ca material din care sunt realizate sacourile. Aceasta este impermeabila, moale la atingere si retine caldura foarte bine. Desi nu sunt potrivite in cadrul evenimentelor formale acestea sunt o alegere perfecta in cadrul petrecerilor sau in cadrul unei tinute smart-casual. De retinut este faptul ca sacourile din piele pot fi indeajuns de scumpe.


Sursa foto: thefashiontag.com